Як на заводі Semelita відбирають насіння, особливості флагманських сортів і специфіка української селекції - Микола Сучек

Насіннєвий завод Semelita

Джерело фото: Latifundist.com

Як створити збалансований портфель насіння? Чи варто включати сорти вітчизняної селекції? Як уникнути сортозмішення? У агрономів можуть бути різні міркування з цих питань. Але завжди цікаво, що думають колеги і фахівці. Компанія VITAGRO PARTNER розвиває насінництво вже майже 10 років, формуючи свій насінницький бізнес, виходячи з досвіду аграрного підрозділу, що входить до Групи компаній VITAGRO. Керівник відділу R&D VITAGRO PARTNER Микола Сучек розповів для сайту latifundist.com, як компанія вибирає сорти для роботи, чому використовує українську селекцію, чому прагне наростити частку ексклюзивних сортів і т. д.

Насіннєвий завод

Історія компанії VITAGRO PARTNER бере свій початок у 2004 році, саме тоді почалося становлення напрямку виробництва і дистрибуції насіння. Під власною торговою маркою Semelita компанія виробляє насіння сортів вітчизняної та зарубіжної селекції, адаптованих до природно-кліматичних умов України.

Шлях, який проходять насіння Semelita, починається в R&D відділі компанії, а саме з відбору сортів в кращих селекційних центрах Європи. Після чого насіння потрапляють на дослідні полігони VITAGRO PARTNER в 13 областях України. Одночасно на одному полігоні вивчають до 50 сортів, з яких вибирають 2-3 кращих.

Микола Сучек, керівник відділу R&D VITAGRO PARTNER

Співробітники компанії відбирають сорти за методикою конкурсного сортовипробування: перевага віддається сортам, які демонструють високу продуктивність в конкретній грунтово-кліматичній зоні. Таким чином, аграрії, які працюють недалеко від демополей VITAGRO PARTNER, можуть самі подивитися, як «поводяться» ті чи інші сорти в їх кліматичній зоні, яку врожайність демонструють. Так аграріям простіше визначитися і вибрати необхідний посівний матеріал.

Насіння допрацьовуються і фасуються на насіннєвому заводі Semelita в с. Лісівники Хмельницької області. Завод почав працювати в 2013 р, а в 2018 р на підприємстві побудували елеватор, який не тільки забезпечує безперебійне постачання зерном, а й виключає ризик змішування насіння. Сучасне підприємство, оснащене європейським обладнанням Cimbria, виробляє в рік до 21 тисяч тонн насіння.

Насіннєвий завод Semelita

Насіннєвий завод Semelita, вид зверху

На підприємстві працює оснащена передовим обладнанням власна насіннєва лабораторія, яка дає можливість якісно і оперативно провести аналіз посівних якостей насіння (енергію проростання, зараженість шкідниками, патогенами і т.д.). Лабораторія дозволяє не тільки провести аналіз, а й підібрати схему обробки насіння під конкретні патогени.

В лаборатории семенного завода Semelita

Аналіз насіння проводиться в три етапи. Перші якісні показники посівного матеріалу підприємство отримує, коли зерно ще знаходиться на полі. Тобто, ще до зборів врожаю в компанії знають, на яких ділянках буде якісне насіння. Після обмолу культур зразки відбираються і аналізуються повторно. І третій остаточний аналіз робиться перед викликом офіційного інспектора сертифікації.

Таким чином, перед здачею зразків насіння в державну насіннєву лабораторію, в VITAGRO PARTNER впевнені, що насіння повністю відповідає не тільки державним стандартам, а й європейським нормам. Наприклад, якщо ГОСТ регламентує схожість зернової групи (пшениця, ячмінь) в межах 92%, то насіння Semelita мають відсоток всходів на рівні 96-98%.

В лаборатории семенного завода Semelita

Оптимальний портфель

Сьогодні в асортименті VITAGRO PARTNER 34 сорти насіння озимих та ярих культур. Це пшениця, ячмінь, горох, гірчиця, соя, рапс, овес, кукурудза, соняшник. Обсяг портфеля обумовлений широким охопленням територій різних кліматичних зон. Компанія реалізує свою продукцію в 16 областях центральної, західної та східної України. І фахівці VITAGRO PARTNER намагаються підбирати окремі сорти насіння для кожного регіону, кожної грунтово-кліматичної зони.

VITAGRO PARTNER

«Ми не женемося за кількістю сортів. Важливо, щоб в портфелі було 3-4 сорти насіння однієї культури різного ступеня інтенсивності для кожного регіону. Це сорти різної стійкості до різних кліматичних чинників».

На його думку, 30 сортів (плюс/мінус) - це оптимальний портфель для виробника. Компанія постійно оновлює асортимент, замінюючи менш актуальні продукти новими і більш ефективними. Адже зі зміною клімату в селекції стає актуальним показник «молодості» сорту. Фахівці кажуть, що краще себе показують сорти, вік яких не старше 5 років.

Микола Сучек розповів, що в міжнародному насіннєвому бізнесі є практика просувати застарілі сорти і гібриди в країнах, що розвиваються. Щоб цього уникнути, йти в ногу з часом і продавати в Україні нові сорти, представники VITAGRO PARTNER співпрацюють безпосередньо з компаніями-оригінаторами із Канади, Німеччини, Чехії та інших країн.

Крім зарубіжних сортів в асортиментному портфелі VITAGRO PARTNER є сорти української селекції. На думку Миколи Сучека, в Україні з недовірою ставляться до сортів вітчизняної селекції, хоч це і несправедливо.

Территория семенного завода Semelita

VITAGRO PARTNER

«У нормальних кліматичних умовах насіння зарубіжної селекції за різними параметрами перевершують українські сорти. Але в екстремальних умовах (посуха, перепади температур і т. д.) вітчизняна селекція на порядок, навіть на два краще зарубіжної».

Микола Сучек радить аграріям, з якими співпрацює VITAGRO PARTNER, не роздувати портфель сортів. Періодично доводиться стикатися з тим, що господарство яке обробляє 2 тисячі га, сіє до 8 сортів озимої пшениці. У такій ситуації складно уникнути сортозмішення. Фахівець вважає, що на таку площу оптимально буде сіяти 3-4 сорти, один з яких обов'язково повинен бути з високоінтенсивної групи, інший - з пластичної, компенсаторного типу, третій - універсального типу, вітчизняний. Як підкреслює Микола Сучек, останні два типу потрібні тому, що не завжди виходить сіяти після вдалих попередників, а такі сорти зможуть компенсувати негативні фактори.

Місцева селекція

Із сортам вітчизняної селекції VITAGRO PARTNER працює з Одеським селекційно-генетичним інститутом (Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення НААН України). Як пояснив Микола Сучек, ця співпраця обумовлена тенденціями в насінництві України.

Зміни клімату змістили в країні зону степу на 400 км - практично до Вінниці і частково до півдня Хмельницької області. Судячи з кількості опадів і температурних показників, зони Полісся в Україні вже взагалі немає. Зона Лісостепу звузилася, а там, де був класичний степ, все більше проявляються ознаки зони напівпустелі. Починаючи з Причорноморських областей (Херсон, Миколаїв, Одеса) і вище до Кропивницького, Черкас - все це зона ризикованого землеробства, де не обійтися без зрошення.

Семена в лаборатории Semelita

На думку Миколи Сучека, саме для цих регіонів незамінне насіння вітчизняної селекції. Так як вони мають високу жаро- та посухостійкість і добре себе поводять при різкому зниженні температур. VITAGRO PARTNER вирощує три сорти озимої пшениці від Одеського інституту: Ліга Одеська, Нота Одеська та Довіра Одеська.

VITAGRO PARTNER

«Сорт Ліга Одеська прекрасно показав себе в роботі. Рослина легко витримує спеку. Розробник додав в генотип транс пшенично-житню локацію генів (1AL/1RS). І це зробило сорт не просто посухостійким, а стійким до екстремальних умов».

За його словами, попит на насіння цього сорту в Україні такий високий, що компанія буде нарощувати потужність виробництва, щоб його задовольнити. Науковий консультант не заперечує, що у сорту є недоліки, зокрема, нерівномірне зерно. Але здатність витримувати високі температури компенсує будь-які недоліки.

В сорт Нота Одеська селекціонери вклали адаптивні характеристики. У культури еректоїдне (спрямоване вгору) розміщення листочків, що зменшує випаровування вологи. Рослина насиченого зеленого кольору, з незначним восковим нальотом, стійка до ряду патогенів.

Новий сорт Довіра Одеська, як сказав Микола Сучек, селекціонери вивели скоростиглим, пластичним, здатним швидко відновлювати весняну вегетацію. Рослина добре накопичує цукор навіть за короткий вегетаційний період. І що дуже важливо, рослина «не розпилює» цукор по всій вегетативній масі, а концентрує в вузлі кущення.

VITAGRO PARTNER

«У цьому році можна спостерігати руді поля з озимою пшеницею. Чому така картина? Рослини згоріли від морозів, так як в зарубіжних сортах пшениці низький рівень цукрів (17-20%) в вузлах кущіння. На таких полях дуже важливо внести нітратний азот по мерзлоталому грунті, щоб постаратися «витягнути» посіви. При цьому в сортах вітчизняної селекції цукрів у вузлах кущіння 27-32%. Це хороший показник, незважаючи на пізні терміни посіву. І пшениця української селекції виглядає набагато краще».

До слова, для ефективного рослинництва дуже важлива адаптивність сортів. Тому світова селекція в останні роки активно рухається в цьому напрямку. Адаптивний сорт відрізняється тим, що рослини під час вегетації змінюють свою морфологічну структуру, пристосовуючись до кліматичних умов і навіть до технологій. За словами Миколи Сучека, головні відмінності адаптивних сортів озимої пшениці - еректоїдне розміщення листочків, потужний флаговий лист і стебло, хороший коефіцієнт кущіння.

Крім згаданих сортів озимої пшениці VITAGRO PARTNER працює з Одеським інститутом, вирощуючи сорти ярого ячменю Аватар і Галичанин.

Аватар - сорт дворядного ячменю з великим колосом, стійкий до весняної посухи. Як сказав Микола Сучек, це відмінна культура для комбікормової і круп'яної промисловості. Галичанин - шестирядний ячмінь чисто кормового напрямку. Агрономи називають цей сорт «валовий» (забезпечує вал зерна). Ці сорти ячменю універсальні, тому що добре себе зарекомендували у всіх кліматичних зонах.

Ярова група

VITAGRO PARTNER вирощує сорти сої виключно канадської селекції. Як сказав Микола Сучек: «Канадська селекція - законодавець моди в світі сортів сої». Сорт ДШ-401 компанії Sevita Genetics (Канада) - це високобілкова соя (вміст білка 42-44%). Фахівці кажуть, що ці сорти можуть трохи «просідати» по врожайності, але завжди будуть «витягати» високий білок.

До слова, згідно з європейською класифікацією, високобілкові сорти сої - це селекція НР-напрямки, а високоврожайні сорти - IP-напрямок. У портфелі VITAGRO PARTNER представлені такі сорти сої IP-напрямки: Еліна, Емперор, Панорама і ДХ-530. Декларована врожайність сої цих сортів - 5-9 т / га. За словами Миколи Сучека, ДХ-530 - пізньостиглий сорт. Соя цього сорту визріває 120 днів і дає високу масу 1 тис. зерен. Характерна особливість сорту Панорама в тому, що він дуже добре галузиться і не вимагає високих норм висіву.

Взагалі, за даними Миколи Сучека, головна перевага канадської селекції - можливість висіву в ранні терміни. Якщо зазвичай для висіву сої агрономи чекають, поки грунт прогріється до 12 ℃, то насіння канадської селекції можна сіяти при 8 ℃. Рослина добре «стартує», так як в грунті достатньо вологи. Також для насіння сої канадської селекції характерні висока енергія проростання і дружні сходи. Паростки можуть пробити найщільнішу кірку грунту.

Крім згадуваних вітчизняних сортів ярого ячменю в портфелі VITAGRO PARTNER представлений популярний на ринку сорт Себастьян компанії Sejet Planteforaedling (Данія). Як сказав Микола Сучек, ячмінь цього сорту приймають всі солодові заводи в Україні.

Микола Сучек, керівник відділу R&D VITAGRO PARTNER

Також з цього року компанія почала вести насінництво білозерної вівса. Сорт Айворі компанії Saaten Union дає досить хорошу врожайність (4-5 т / га) при низкоінтенсивній технології. Овес цього сорту використовують як в круп'яній, так і в кормовій промисловості.

Традиційно VITAGRO PARTNER виробляє насіння білої гірчиці чеської селекції. Гірчиця сорту Андромеда оздоровлює грунт, завдяки кореневим виділенням витісняє нематоду і інші патогени. Ця культура - хороший попередник і сидерат.

VITAGRO PARTNER

«Зараз ринок буде входити в фазу зростання цін на білу гірчицю. Тому вона може бути цікава для вирощування. І врожайність в 2 т/га гірчиці Андромеда може дати кращу економіку, ніж 6 т/га озимої пшениці».

У портфель VITAGRO PARTNER також входять три сорти гороху. На особливу увагу заслуговує сорт зеленозерного гороху Імпульс - сорт харчового напрямку чеської селекції від Селген, що відрізняється високою посухостійкістю. Ще один сорт цієї ж селекції, жовтозерний сорт Есо - з винятковою стійкістю до грунтової посухи. Сорт жовтозерного гороху Саламанка німецької селекції - високоврожайний, який в товарних посівах здатний витягати до 7 т/га. Однак Саламанка - більш «примхливий» горох, що вимагає ретельної хімічного захисту.

Зарубіжна селекція

Крім згаданих трьох сортів озимої пшениці української селекції в портфелі VITAGRO PARTNER є ще 12 сортів цієї культури іноземної селекції. Як сказав Микола Сучек, по озимій пшениці компанія працює з чотирма компаніями-оригінаторами: Saaten Union (Німеччина), RAGT (Франція) OSEVA (Чехія), Limagrain (Франція).

VITAGRO PARTNER представляє на українському ринку два сорти озимої пшениці компанії Saaten Union: Франц і Ахім. Це високоінтенсивні сорти. Завдяки сорту Франц компанія VITAGRO в своїх господарствах вийшла на урожай озимої пшениці в 10 т з 1 га. У пшениці цього сорту потужний флаговий лист, великий колос. Рослина здатна максимально використовувати генетичний потенціал і потенціал поля. Тому, як сказав Микола Сучек, з цим сортом не потрібно боятися вносити повну норму добрив на запланований урожай. Навіть якщо аграрій пропустить одну з обробок, у культури є повний спектр стійкості до патогенів. В цілому вся лінійка насіння німецького селекціонера невибаглива до попередників. І Франц, і Ахім можна сіяти після озимої пшениці.

Три роки тому VITAGRO PARTNER почала працювати з французькою селекційною компанією RAGT. І сьогодні представляє чотири сорти озимої пшениці цієї компанії: РЖТ Реформ, Практик, Лінус, Бодіцек. Сорт РЖТ Реформ інтенсивного типу. Рослина формує великі колос і зерно, потужну кореневу систему. Насіння цього сорту можна сіяти і в ранні, і в пізні терміни.

Назва сорту Практик говорить сама за себе. Це адаптивний сорт: якщо треба, підлаштується до інтенсивної технології, якщо не треба - максимально реалізує свій генетичний потенціал. За словами Миколи сучок, при мінімальній вологи врожайність пшениці цього сорту не впаде до 3,5 т/га, а залишиться на рівні 6 т/га. Компанія VITAGRO проводила випробування РЖТ Реформ і Лінус на своїх ділянках в різних кліматичних зонах. І, як сказав Микола Сучек, агрономи побачили таку закономірність: при сприятливих умовах РЖТ Реформ дає більшу врожайність, а в посушливі роки краще показує себе Лінус. Для цього сорту не має принципового значення час кущіння (взимку або навесні), 3-4 продуктивних стебла він все одно дасть навіть навесні.

Бодіцек - сорт озимої пшениці ранньостиглої групи. Рослина встигає зав'язати зернівки до спеки і спеки. Тому цей сорт люблять аграрії в центральних, західних і східних регіонах України.

Також в портфелі VITAGRO PARTNER є три сорти озимої пшениці компанії Limagrain: Колонія, Мескаль, Авеню. Незважаючи на те, що Колонія добре підходить для високоінтенсивного землеробства, компанія поступово відходить від його використання, так як це дуже вимогливий сорт, як «розпещена панночка». Так як з кожним роком все складніше створити для культур сприятливі умови (пізні терміни посіву, сухий грунт і т. д.), В аграрному підрозділі компанії VITAGRO більше стали сіяти Мескаль. За словами Миколи Сучека, це один з перспективних сортів з високоінтенсивної групи насіння компенсаторного типу. Рослина здатна компенсувати всі недоліки погоди і похибки агрономічної роботи.

Микола Сучек, керівник відділу R&D VITAGRO PARTNER

Що стосується Авеню, то фахівці говорять, що це єдиний в Європі і в Україні ультраранній сорт озимої пшениці. Він підходить для південних областей країни, хоча більше 8 т/га цієї пшениці складно зібрати. І зимостійкість у цього сорту не така висока, як у сортів вітчизняної селекції.

Свого часу VITAGRO PARTNER також стала працювати з чеським оригінатором «Селген а.с.» (В Україні сорт являє фірма OSEVA). Як пояснив Микола Сучек, чеська селекція подібна до одеської, зокрема, щодо реалізації в рослинах такої ознаки, як сухостійність. Наприклад, озима пшениця Турандот - висока рослина з товстою соломиною. Це високоінтенсивний, посухостійкий сорт. Пухкий колос формує більшу масу 1 тис. зерен (більше 50 г).

Розробляючи сорт озимої пшениці Шериф, селекціонери вклали в нього високу опірність повітряної і грунтової посухи. Рослини цього сорту рано цвітуть, відразу після цвітіння наливається зерно. Колоски невеликі, маса 1 тис. зерен коливається на рівні 42-45 г. Але якщо вдарить спека, цей пластичний сорт вистоїть.

У портфелі VITAGRO PARTNER також є 4 сорти насіння озимого ріпаку чеської селекції: Кортез, Орекс, Рескатор і Снєжка.

Як сказав Микола Сучек, на світовому ринку посівмату намітилася тенденція витіснення гібридів сортами. Незважаючи на те, що для біотехнологів ефект гетерозису (прискорення зростання, збільшення розмірів, підвищення життєздатності гібридів першого покоління, - прим. ред. сайту latifundist.com) завжди здавався більш важливим. Ніхто з фахівців не заперечує, що у сортів більш розвинена регенеративна здатність або здатність відновлюватися після впливу несприятливих факторів. Якщо в стабільних і сприятливих умовах краще себе показують гібриди, то в екстремальних - сорти.

VITAGRO PARTNER

«Не дивлячись на те, що сорти в кілька разів дешевше гібридів, по врожайності сорту можуть дати кращі результати, ніж гібриди».

Треба сказати, що приблизно 40% асортименту VITAGRO PARTNER складають сорти для ексклюзивного просування на українському ринку. І в компанії планують нарощувати частку такого насіння, щоб просувати на ринку продукцію високої якості з дотриманням сортової чистоти.

Як пояснив Микола Сучек, в практиці селекціонерів бувають випадки, коли хороші сорти потрапляють в недбайливі руки. Це коли аграрій не врахував специфіку насіння, порушив технологію, отримав поганий результат і розповів усім на ринку, що сорт поганий.

«Ми хочемо це виключити. Компанія адаптує технології вирощування для кожного сорту відповідно грунтово-кліматичних умов регіонів, сертифікує насіння в державних лабораторіях, які проводять польове інспектування. Це такий рівень контролю, який дає впевненість в тому, що про сорт не піде погана слава », - резюмував Микола Сучек.

Так компанія розвиває довіру до своєї продукції і до своєго імені.

Алла Силивончик, Latifundist.com